• Szerver szabályzat
  • Indította AdamBryant95
Szerver szabályzat
Dátum: Június 02, 2019, 10:34:31

Los Santos County Role Play

TARTALOMJEGYZÉK
ÁLTALÁNOS SZABÁLYOK
1.1 Karakter Regisztráció
1.2 Közösségi Szabályok
1.3 DeathMatch
1.4 Metagaming
1.5 Powergaming
1.6 Revenge Kill
1.7 DriveBy
1.8 Egyéb RP szabályok
1.9 Rablás Szabályok
EGYÉB SZABÁLYOK
2.1 Külső Programok
2.2 Védett Zónák
2.3 SA-MP Fizika
2.4 Beszéd szabályok
2.5 Egyéb Fogalmak

1.1 Karakter Regisztráció


A karakter birtoklásához szükség van egy felhasználóra, valamint magára a karakterre. A felhasználó feladata, hogy kezelje a User Control Panelen található karaktereket, lehetőség váljék kinézet megváltoztatására, adminisztrációs tevékenységek offline elvégzésére. Felhasználót regisztrálni a https://lsc-rp.hu oldalon lehetséges.

A felhasználónév nem tartalmazhat speciális karaktereket ([^A-Za-z0-9_]) és minimum 3 maximum 24 karakterből állhatnak. A jelszó legalább 3 legfeljebb 32 karakteres lehet. FONTOS! Nem hiszünk a feltörhetetlen rendszerekben, ezért javasoljuk hogy olyan jelszót használj ami Nagybetű, Kisbetű és Számok keverékéből áll és hossza meghaladja a 12 karaktert. Az E-Mail cím kitöltésénél csak létezőt adj meg, mivel a rendszer aktiváló üzenetet küld minden felhasználó regisztrációjánál, valamint az Elfelejtett jelszó emlékeztető is arra érkezik meg. A sikeres regisztráció a felhasználó aktiválása után fejeződik be.

A sikeres megerősítést követően a "Karakter > Létrehozás" menüpontokban van lehetőséged karaktert létrehozni. A karakter létrehozása áll egy általános információs részlegből, ahol meg kell adnod a karakter nevét, a viselni kívánt Skin ID-jét, valamint a Genderét azaz hogy Férfi vagy Női karaktert kívánsz-e alakítani. A játékélmény érdekében két kiegészítő funkciót kapott a karakter létrehozás.

- A karakter rendelkezzen telefonnal

A menüpont kipipálása azt jelenti, hogy a sikeres adminisztrátor által történő karakter megerősítés után rendelkezni fog az Inventoryd egy véletlenszerűen generált 6 számjegyű telefonszámból álló mobiltelefonnal. Ezt ellenőrizni tudod a "Karakter > Megtekintés > Karaktered neve" menüpont alatt az "Inventory" fülben.

- A karakter rendelkezzen jogosítvánnyal

A menüpont kipipálása azt jelenti, hogy a sikeres adminisztrátor által történő karakter megerősítés után rendelkezni fog a karaktered, jármű vezetésére jogosító igazolvánnyal. Ez azok számára jelenthet könnyedséget, akik szerepük szerint is már rendelkeznek jogosítvánnyal. A jogosítvány meglétét a "Karakter > Megtekintés >Karaktered Neve" menüpontban tudod leellenőrizni a listadobozból.

Az általános adatok után 6 kifejtős dobozt találsz. Az első feladat minden személynél ugyan az, jellemeznie kell a karakterét, el kell mesélnie a történetét illetve fel kell tudni sorolnia a negatív, pozitív tulajdonságait. Ennek az opciónak azért van jelentősége mert a játék szabályai alapján nem lehet eltérni az általunk alakított karakter jellemétől illetve stílusától csak is kizárólag bizonyos események hatása miatt. Panasz esetén a megadott adatok alapján is esélyünk lesz megállapítani hogy a megnevezett szabály megsértése megtörtént-e.

A további 5 doboz tartalmazza a szerver szabályzata alapján feltett 5 véletlenszerű kérdést. Javasoljuk hogy minden kérdésre a legjobb tudásod alapján válaszolj, ugyanis az adminisztrátorok a válaszok alapján értékelik hogy felengedjenek-e a szerverre vagy még tanuld tovább a szabályzatot.

A Karakter Regisztráció akkor sikeres, ha az adminisztrátor elfogadja a kérelmed. A kérelem elfogadása után lehetőséged nyílik a szerverre való csatlakozáshoz. A Los Santos County Role Play a 0.3.DL verziót használja amit a linkre kattintva tudsz letölteni.

FONTOS

A User Control Panel és a Karakter Regisztrációnál az alábbiakra figyelj!

- A Felhasználónév nem tartalmazhat szerverhirdetést, trágár szavakat;
- A Karaktered neve nem tartalmazhat szerverhirdetést, trágár szavakat;
- A Karaktered nevét Vezetéknév Keresztnév formátumban kell megadni;
- A karakter leírás és a szabályzatok ismertetése nem tartalmazhat szerverhirdetést, trágár szavakat.

A szerverre való csatlakozáskor annak a karakternek a nevét add meg, amit elfogadtak. Formátum: Vezetéknév_Keresztnév


1.2 Közösségi Szabályok


A Los Santos County Role Play legfontosabb célja hogy egy összetartó közösséget alakítson ki. Ezen okból kifolyólag olyan szabályokat kell lefektetnünk, ami igyekszik meggátolni a nézeteltéréseket és feszültségeket.

Tilos a szerveren más játékos szidása. Tiszteletben tartjuk egymás játékát még akkor is, ha szabályszegés történik. Szabályszegés esetén a panaszkönyvet használjátok, ne pedig a trágárkodást és kötekedést. Ne feledjétek, hogy ez csak egy játék, nem életre és halálra megy.

Tilos kilépni éppen aktív RP alól illetve Tilos megtagadni azt amennyiben feléd irányul. Az RP megtagadásáról kizárólag adminisztrátor dönthet olyan esetben, amennyiben az valamilyen alapelvet vagy szabályt sért. Amennyiben egy adminisztrátor van az eseményen azonban ő nem utasítja az RP felfüggesztését, úgy az nem tagadható meg.

Például:
- Nem léphetsz ki egy letartóztatás alól csak azért, mert véleményed szerint jogtalanul járnak el a rendvédelmi szerv dolgozói.
- Nem tagadhatod meg az átkutatást (/frisk) csak azért, mert nem szeretném hogy meglássanak nálam valami tárgyat.
 
Tilos megszegni a szerver által megalkotott szabályokat még akkor is, ha más ember megszegi és a felelősségre vonásnál rá hivatkozol.

Amennyiben RP közben, egy másik játékos megzavarja az IC-t, egy OOC beszéddel , te figyelmen kívül hagyhatod, azonban ha ezt egy adminisztrátor teszi, akkor körülményektől függetlenül köteles vagy válaszolni számára az adott helyzet tisztázása érdekében.

BÜNTETÉS
Az adott szituáció súlyosságától függően alkalmazhat az adminisztrátor szóbeli figyelmeztetést, illetve foganatosíthat büntetést a szabálysértést elkövető játékos ellen:

- OOC Szidás, illetve trágár beszéd miatt a szavak minőségétől függően 1 naptól 2 hétig terjedő *felhasználó kitiltással büntethető az elkövető személy;

- RP megtagadása esetén a személyt először figyelmeztetik az RP folytatására, azonban annak a megtagadása esetén Legalább 1 óra, legfeljebb 5 óra Adminjail szankcióval büntethető az elkövető személy;

- RP alól való kilépés esetén, a helyzet súlyosságától függően kötelezhetik a játékost az RP folytatására, illetve 1 nap és 1 hét között terjedő Felhasználó kitiltással büntethető az elkövető személy.


1.3 DeathMatch


Tilos más játékost hirtelen felindulásból, ok nélkül megölni. Nem fogadjuk el indoknak, hogy "A karakterem ezt a szerepet követi", "Beszólt a barátomnak, ezért meg kellet hogy öljem", "Én vagyok a Boss, velem IC ilyet nem csinálhatnak".

- Nem lehet ok a gyilkosságra az, ha egy másik személy trágár módon kommunikál veled.
- Nem lehet ok a gyilkosságra az, ha a személy megüti egy ismerősödet, barátodat.

Fent felsorolt okokhoz hasonlító cselekvések sem elengedőek a gyilkosság elkövetéséhez.

BÜNTETÉS
- A szabály megsértésének súlyosságától függően Adminjail esetén legalább 1 óra, legfeljebb 8 óra;
- Tiltás esetén legfeljebb 1 hónap időtartam adható a szabálysértést elkövető személynek.


1.4 Metagaming


A szerveren az OOC (Szerepen kívül) információk felhasználása IC (Szerepben) szigorúan tiltott. Ez azt jelenti, hogy nem cselekedhetsz vagy tudhatsz a karaktered nevében olyan dolgokat, amiket előzőleg nem személyesen szerepben mondtak el.

Például:
- Valaki /b-n keresztül azzal dicsekszik hogy a Carpelli Crime Family-től vett drogot, azonban ezt a karaktered nem tudhatja. Szabálysértést követsz el, ha ennek ellenére felkeresed őket hogy drogot szeretnél venni.

- A legjobb barátodat letartóztatják valamelyik rendőrségi állomáson és ő közli veled PM-ben hogy hová. Szabálysértést követsz el, ha odamész mindenféle információ nélkül megkeresni őt.

- Meglátod egy játékosnak a nevét a feje fölött, akivel a karaktered még nem találkozott. Szabálysértést követsz el, ha odamész hozzá és a nevén szólítod.

BÜNTETÉS
Minden esetben a szabálysértés súlyosságától függően legalább 1 óra legfeljebb 10 óra adminjail a büntetés.

Kiegészítés:
A Los Santos Police Department, Los Santos County Sheriff's Department és a Los Santos Fire Department részére engedélyezve van a Discord valamint a Teamspeak 3 kommunikációs program közvetlen használata. Üldözés valamint Akció közben jogosultak használni és az ott elhangzott információk felhasználhatók a karakter nevében.


1.5 Powergaming


Powergaming szabálysértés akkor valósulhat meg, ha:
- Olyan tulajdonságokkal ruházod fel a karaktered amivel még a való életben sem rendelkeznek (Szuper erő);
- A szerveren olyan karaktert alakítasz, amelynek tulajdonságai nem egyeznek a regisztrációkor megadottakkal;

Például:
- A karaktered képes felemelni egy épületet;
- A Sokkolás script szerinti elmúlása után elkezdesz szaladni;
- Scriptileg a kezedben tartod a fegyvert, miközben a karaktered a /me parancs szerint elrakta azt;
- Olyan nem létező személyeket képzelni magad köré, akik miatt nyertesen jöhetsz ki egy szituációból;
- Verekedés vagy lövöldözés után amennyiben találat ér, ugyan úgy szaladsz tovább mintha semmi bajod nem lenne;
- Verekedés vagy lövöldözés közben olyan szereket használsz, ami növelheti az életed vagy az armorod (pl: Drog);

BÜNTETÉS
- Amennyiben a szabályszegés ritkán, vagy először fordul elő úgy abban az esetben legalább 1 óra legfeljebb 8 óra időtartamú adminjail szankcióban részesíthető a szabálysértést elkövető személy.

- Amennyiben ugyanazon elkövető, egymás után többször követi el a szabály megszegését úgy legalább 1 hét, legfeljebb 1 hónap Felhasználó kitiltásban részesíthető.


1.6 Revenge Kill


A Revenge Kill szabálysértés akkor valósul meg, ha:
- A játékos, halála után visszamegy ahhoz a személyhez aki megölte, majd szintén megöli őt;
- A játékos, halála után visszamegy ahhoz a személyhez aki megölte, majd interakcióba keveredik vele;

Amennyiben a játékos meghal, számon kérheti a gyilkosát az okáról, azonban kizárólag a /pm parancs használatával. Nem mehet oda a gyilkosához és kérdezheti meg tőle OOC-ben, mert fenn áll a veszélye annak, hogy idegességében megölheti a gyilkosát ezáltal elköveti a szabálysértést.

BÜNTETÉS
- A szabály megsértésének súlyosságától függően Adminjail esetén legalább 1 óra, legfeljebb 8 óra;
- Tiltás esetén legfeljebb 1 hónap időtartam adható a szabálysértést elkövető személynek.


1.7 DriveBy


A DriveBy szabálysértés akkor valósul meg, ha:
- A játékos járművével elüt egy másik játékost úgy, hogy az a jármű alatt marad és meghal;
- A játékos addig üti el a másik játékost, amíg az meg nem hal.

DriveBy-ról beszélünk akkor is, amikor gyalogosan menekül a játékos valaki vagy valakik elől és a másik játékos elgázolja, hogy az üldözői utolérjék. Amennyiben sofőrként lősz ki olyan fegyverrel amit a GTA fizikája enged, az is DriveBy-nak minősül.

Amennyiben nem szabályszegés:
- Rendőrségi akció során a gyanúsított megfékezése céljából a játékos elgázolása annak érdekében, hogy eltudják kapni kizárólag akkor, ha a gyanúsítottnál feltételezhetően fegyver van;
- Utasként a járműből fegyverrel való kihajolás és lövés;

BÜNTETÉS
Minden esetben a szabálysértés súlyosságától függően legalább 1 óra legfeljebb 10 óra adminjail a büntetés.


1.8 Egyéb RP szabályok


Force RP
A Force RP akkor valósul meg, amikor karaktereddel olyan cselekvést csinál, amire a másiknak nincs lehetősége reagálni, ezáltal előnyöd származik a szituációból.

Például:
* Jonathan Williams olyan erővel üt bele Connor arcába, hogy az elájul.
* Jonathan Williams kihúzza a kezét a bilincsből, majd elszalad.

BÜNTETÉS
Minden esetben a szabálysértés súlyosságától függően legalább 1 óra legfeljebb 10 óra adminjail a büntetés.



SpawnKill
A SpawnKill akkor valósul meg, amikor egy játékost megölsz egy Interorba/Interiorból való teleportálás után azonnal.

BÜNTETÉS
Minden esetben a szabálysértés súlyosságától függően legalább 1 óra legfeljebb 10 óra adminjail a büntetés.



Disgusting Role Play
A Disgusting Role Play olyan fajta cselekménysorozat, ami bizonyos emberekből undort és kellemetlenségek válthat ki.

Például:
- Erőszakolás;
- Kannibalizmus;
- Pedofilia;
- Bestialitás;
- Nekrofília;
- Csonkítás;

- Tilos az összes résztvevő fél együttes engedélye nélkül elkezdeni a felsorolt cselekményeket;
- Tilos nyilvános területen elkezdeni a felsorolt cselekményeket;

Fontos: A cselekményt bármelyik ott tartózkodó személy félbeszakíthatja amennyiben úgy érzi hogy mégsem szeretne részt venni benne. Ilyenkor az RP-t minden esetben esetben be kell fejezni azonnali hatállyal.

BÜNTETÉS
- A szabály megsértésének súlyosságától függően Adminjail esetén legalább 2 óra, legfeljebb 8 óra;
- Tiltás esetén végleges időtartamú adható a szabálysértést elkövető személynek.


1.9 Rablás szabályok


Személy kirablása/átverése

A rablás fogalma, hogy valakinek a tulajdonát(pénzét, akármilyen értékét) erőszakkal, vagy fenyegetőzéssel vesszük el. Átverésen lehet, hogy egy megbeszélt üzletben nem fizetjük ki a megbeszélt összeget, vagy egy szolgáltatásért nem fizetünk az adott személynek.
 
Minden rablásba/átverésben résztvevő személynek minimum 10 játszott órával kell rendelkeznie. Maximum 1,000$-t rabolhatunk egy személytől. A drogoknak, fegyvereknek nincs limitje. Átverni maximum 10,000$-ig lehet. Miután kiraboltál/átvertél valakit, tilos megölni a személyt kivéve ha rád támadnak, életedet veszélyeztetik. Ha kiraboltak, jogod van visszaszerezni elvesztett dolgaidat. 1 napon belül nem rabolhatod/verheted át ugyan azt a személyt.
 Tilos házat/lakást lopni. Ha valaki megengedte neked, hogy a házában/lakásában tartózkodj nincs jogod ellopni.

BÜNTETÉS
- Amennyiben a szabályszegés ritkán, vagy először fordul elő úgy abban az esetben legalább 1 óra legfeljebb 4 óra időtartamú adminjail szankcióban részesíthető a szabálysértést elkövető személy, illetve vissza kell szolgáltatnia az értékeket.



Bankrablás

A Bankrablás szigorú szabályokhoz kötött pénzszerzési lehetőség az illegális frakciók illetve az Unofficial frakció számára. A bankot 1 héten egyszer lehet kirabolni, aminek igényét legalább előtte 2 nappal közölni kell egy Adminisztrátorral. Továbbá közölni kell az alábbi dolgokat:

- A rablás pontos időpontját;
- A rablásban résztvevők számát;
- A rablás várható befejezését;
- A rablás menetét, illetve a menekülő útvonalakat;
- A rablás során használt fegyvereket.

A rablás csak is minimum 5db Online Szolgálatban lévő rendvédelmi dolgozó (LSPD / LSSD) esetén kezdhető meg. FONTOS civil ember, aki nem tartozik Illegális Frakcióba illetve Unofficial Frakcióba, nem rabolhat bankot.



Biznisz rablás

A Bizniszrablás egy alacsonyabb összegű pénzszerzési lehetőség az Illegális Frakciók és az Unofficial Frakciók számára. A realitás szempontjait tekintve határoztuk meg a bizniszek kirablásával kapcsolatos szabályokat. A szabálypontok lényege hogy lényegesen könnyebb dolga van a rablóknak a bizniszeknél, azonban korlátozottabbak a lehetőségeik.

- Tilos egy nap ugyanazon bizniszt kétszer kirabolni;
- Tilos egy nap háromnál több bizniszt kirabolni;
- Tilos a biznisz rabláshoz használni M4, AK-47, Sniper és MP5 fegyvereket;
- Tilos háromnál több embert bevonni a biznisz rablásába.

BÜNTETÉS
- A szabály megsértésének súlyosságától függően Adminjail esetén legalább 1 óra, legfeljebb 2 óra;
- Tiltás esetén legfeljebb 2 hét időtartam adható a szabálysértést elkövető személynek.


2.1 Külső Programok


Minden olyan külső program / cheat / trainer / modifikáció aminek használatával előny szerezhető a szerveren (Aim, Wallhack stb), tiltott és lebukás esetén azonnali kitiltást von maga után. Tiszteljük meg egymást azzal, hogy tisztességesen játszunk és nem okozunk semmilyen kárt másban. Ezek a programok kiölik a játék izgalmát, ezáltal unalmassá és monotonná válik.

- Tilos olyan segédprogramot használni, ami miatt bármilyen előny szerezhető a szerveren;
- Tilos olyan modellt vagy módosítást használni, ami változást hoz létre az eredeti mapon, környezeten, fizikán;

BÜNTETÉS
- A segédprogram funkciójától függően legalább 1 hónap legfeljebb végleges kitiltással büntetendő.


2.2 Védett Zónák


A Védett zónákban nem szabad bűncselekményt végrehajtani. Ez minden esetben azokra a területekre érvényes ami magasan felszerelt biztonsági erőkkel van ellátva a való életben is. A helyszínek, amelyre ez a szabály érvényesnek minősül az a következő:

- Los Santos International;
- Los Santos Mall;
- Városháza;
- Bank (Kivéve rablás esetén);
- Kórház;
- Munkához szükséges telephelyek;
- LSPD illetve LSSD Állomásai;
- Börtön;

Amennyiben egy máshol megkezdett RP szituáció Védett Zónába vezet, abban az esetben az RP szituáció folytatható.
 
Gyilkossági kísérlet esetén, ha a játékos valamelyik Védett Zónába fut, abban az esetben az RP szituáció folytatódhat, azonban javasolt megvárni amíg a játékos elhagyja azt, hiszen a realitás szempontjából egy LSPD Állomás esetében un-realisztikus hogy kint várja az üldözője.

BÜNTETÉS
- A Zóna helyétől függően a szóbeli figyelmeztetés, illetve legfeljebb 1 óra adminjail adható.


2.3 SA-MP Fizika


Minden olyan létező bugot, amit a SA-MP Szerveroldali kliense nem tud orvosolni, Tilos kihasználni.

Olimpikon úszás
Megállás nélküli úszás, mindenféle kimerültség nélkül.

Motor / bicikli gyorsítás
A Fel - Le nyilak folyamatos lenyomása a sebesség növelése érdekében.

Csirke futás
Folyamatos cikcakkban futás annak érdekében, hogy ne találják el fegyverrel.

Ninja-jacking
Mindenféle parancs beírása nélküli jármű ellopása miközben a játékos benne ül.

Járművön való utazás
Tilos a járművön utazni, abba csak utasként szabad tartózkodni. Abban az esetben, amennyiben elraboltak egy játékost és RP szerint a csomagtartóba tették, akkor is köteles a járműben tartózkodni utasként.

DB Fegyverrel (SMG)
Tilos sofőrként lőni a járműből.  (Ide tartozik az Uzi és a Tec9 is.)

DB Fegyverrel (Desert)
Utasként tilos a Desert Eagle fegyverrel folyamatosan tüzelni. Várni kell legalább 1 másodpercet a lövések között.

BÜNTETÉS
- A kihasználás funkciójától függően legalább 1 hét legfeljebb végleges kitiltással büntetendő.


2.4 Beszéd Szabályok


A Los Santos County Role Play szerver nyelve Magyar, ezáltal a szerveren a Magyar a hivatalos nyelv. Az IC leírt angol, vagy egyéb nyelv rövidítéseit használni Tilos! (Pl: lol, wow, omg). Az OOC Chatben szintén a Magyar nyelv használata a kötelező. Amennyiben IC valaki más nyelven szeretne beszélni, úgy használja a *nyelv* előtagot. (PL: Adam Carson mondja: *olaszul* Keressétek meg és hozzátok elém!)

Adminisztrátortól vagy Moderátortól való segítségkérés esetén nem elég a köszönés, a kérés / kérdés pontos leírását kell megadni.Fontos, hogy a /report parancsnál tilos a floodolás, illetve a szleng beszéd. Érthetően és Magyarul kell leírni a pontos kérdést.


2.5 Egyéb Fogalmak


In Character (IC)
Minden olyan esemény vagy kommunikáció, ami a karakteredtől érkezik.

Out of Character (OOC)
Minden olyan esemény, ami nem a karakterrel történik hanem a játékban vagy a való életben.

/me parancs
A karakter közvetlen és akaratos cselekvésének kifejezésére szolgáló parancs.

/do parancs
Minden olyan cselekvés ami a karakter akaratán kívül történik vele, vagy a környezetében.
Captain Henry Fisher / Detective III Warren Taylor
Los Santos Police Department